RSS
Welcome to my blog, hope you enjoy reading :)

2012. szeptember 15., szombat

Shame 2011

Az elmúlt év egyik igazi katarzisélménye volt számomra a magyarul (szerintem egyébként botrányosan) A szégyentelennek keresztelt film megtekintése. Napokig Fassbender körül forogtak a gondolataim, és nem, nem amiatt, mert láttam meztelenül (bár tény, hogy mind ruhában, mind anélkül kivételes példány).

A mai napig nem tudok napirendre térni az ostoba magyar címek felett, pedig hosszú éveim voltak megszokni a tökéletesen agyament fordításokat, vagy a röhejes ferdítéseket, de ilyet még nem láttam, hogy valamit nemes egyszerűséggel az ellentétére fordítottak volna. Vagy nem figyeltem eléggé, és elsiklottam a korábbi hasonlók felett, vagy ez az első ilyen orbitális baromság, amikor a tegnapból ma lesz, a sötétből világosság, és a Shame Szégyentelenné válik. Nájsz. Ezúton is gratulálok a honi forgalmazóknak. (Komolyan még a Grey - Fehér pokol címadásnál se háborodtam fel ennyire, pedig az is megért volna egy bejegyzést.) A szégyentelen. Adták ezt a címet egy olyan filmnek, amiben másról sincs szó, mint a szégyenről, a perverzió rejtegetéséről, és újabb és újabb bizarr kísérletekről, hogy mindaz, amit eddig sikerült titokban tartania, rejtve is maradjon. No comment.

Brandon harmincas éveiben járó New York-i férfi, aki nagy elővigyázattal titkolja magánéletét - a város szerencsére elég sok lehetőséget biztosít szex-függősége kielégítésére, anélkül, hogy közvetlen ismerősei tudomást szereznének erről. Amikor azonban húga, Sissy határozatlan időre hozzáköltözik, Brandon élete fenekestül felfordul.

 Ismét kaptunk egy történetleírást, ami bizonyos tekintetben összefoglalja a dolgokat, bizonyos tekintetben azonban köze nincs hozzá. Brandon élete maga a káosz Sissy nélkül is, minden erejével azon van, hogy leplezze valódi természetét, hogy a perverzióiról senki ne tudjon meg semmit, hogy "biztonságos" és amennyire csak lehet "ellenőrzött és rendezett" keretek között élhesse ki a vágyait, mindez azonban napról napra nehezebben megy neki. A film egy férfi története, aki súlyos sebeket hordoz, akit olyan mértékben megnyomorított és tönkretett a múlt, hogy képtelen feloldódni a jelenben. Csak szex közben tud felejteni, akkor próbál megszabadulni a feszültségtől és az ürességtől, ami szép lassan elemészti. Eleinte biztosan működött is ez a sajátos terápia, de a film kezdetekor már láthatóan semmi sem elég. Brandon a nap 24 órájában hajszolja a kielégülést, bárokban ismerkedik, prostituáltaknak fizet, munkahelyi és otthoni gépére is tömegével tölti a pornót, ha van pár szabad perce, már nyitja is meg a videochat alkalmazást, vagy csak kifut a mosdóba, hogy könnyítsen magán. De bármit tesz, akárhányszor is jut a csúcsra, az üresség többé nem tűnik el belőle. Egyre mélyebbre ássa magát, és egyre többet akar, újabb és újabb kielégülést, a lehető leghamarabb, most, azonnal. Brandon hihetetlenül gyorsan ér az ördögi spirál végére, ahonnan már nincs út lefelé. Egyszerűen már nincs tovább. Nem lehet többé fenntartani a látszatot, nem lehet többé normális életet élni, és ott és akkor választani kell, merre tovább. A film pár nap, maximum pár hét eseményeit foglalja össze, azokat a napokat, amikor már olyan veszélyesen gyors ez a zuhanás, hogy az ember minden percben retteg, hogyan fog földet érni.

Sissy ebbe az élethelyzetbe csöppen bele, ide menekül a saját örvénylő spiráljából. Ugyanazok a titkok, ugyanazok a sebek, és ugyanaz a fájdalom uralja, de ő a kapcsolatfüggésben próbál megoldást találni. A férfiak persze inkább csak használják, mert buja, és könnyen megkapható nő, aki hajlamos mindenét odadobni egy-egy jó szóért. Később persze elhajítják, ő pedig minden egyes visszautasításba belehal kicsit. A legfrissebb szakítása fájdalma elől menekül a bátyjához, nem tudva, hogy rosszabb helyet keresve sem találna.

A testvérek közötti viszony már az elejétől fogva pattanásig feszült, Brandon kínosan feszengve próbálja rejtegetni aberrációjának bizonyítékait, próbál távol maradni Sissy-től fizikai és érzelmi tekintetben is, de a lány közvetlensége és szeretet iránti igénye ezt szinte teljesen lehetetlenné teszi. Egy este egy bárban lép fel (kiemelkedően tehetséges énekesnő), egy igazán szívből szóló dalával megríkatja Brandon-t, ez után kerülnek lelkileg közelebb egymáshoz. Sissy impulzív ösztönlény, folyton a bátyja fizikai közelségét keresi, átölelné, bebújna mellé az ágyba, hogy végre egy kis időre biztonságban érezhesse magát, és nem veszi észre, hogy Brandon, mint egy megfeszített íj létezik mellette. Hogy a szexuális ragadozó egy percig sem képes nyugodni, és hogy ott rezeg a levegőben Brandon félelme, tapintható a rettegése, hogy valami megbocsáthatatlant tesz a húgával, ha az túl közel kerül hozzá. Egyrészt lehetséges, hogy összeomlik teljesen, és többé képtelen lesz talpra állni, hiszen képtelen elviselni a szeretetet, erre a legjobb bizonyíték, hogy ő, akinek minden másodpercre a szexről és a kielégülésről szól, teljesen impotenssé válik egy olyan kapcsolatban, ahol őszintén érdeklődik egy nő iránt. A normális emberi kapcsolatokban abszolút diszfunkcionális, képtelen a gyengéd ölelés érzelmi megélésére, képtelen kitárulkozni. Másrészt érezhető, hogy mennyire retteg attól, hogy valami végtelenül perverz, vérfertőző pillanatban csúcsosodik ki kettejük újra egymásra találása.

Sissy egyéjszakás kalandja Brandon nős főnökével csak még inkább összezavarja a dolgokat, és mire Brandon ráébred, hogy felelős a testvéréért, már majdnem túl késő.

A film keretes szerkezete egyszerűen zseniális, az üres, jéghideg tekintettel nőkre vadászó férfi szemezni kezd egy vonzó nővel, aki eleinte pirulva tűri, majd egyre inkább megrémül attól, mire is lenne képes a rá meredő kék tekintet hatására. A történet végén a metrón ismét összetalálkoznak, és Brandon-nak most először van lehetősége választani, merre is menjen tovább. A döntését persze már nem tudjuk meg, én viszont szeretnék hinni abban, hogy miután elérte a végét, a spirál legalját (összeverve látogatást tett egy melegbárban) talán most megpróbál majd kifelé mászni. Remélhetőleg Sissy, és a vele történtek elég erőt adnak neki ahhoz, hogy felismerje magában a szeretet iránti vágyat. Persze nem tudhatjuk.

A Shame nem ítélkezik, senkit sem bírál, nem ad tanácsokat, és még csak nem is mutat olyan igazi, könnyen járható filmes kiutat. Csak felvillant egy epizódot két a végletekig elcseszett ember életéből, akik talán elég intelligensek ahhoz, hogy a segítséget a későbbiekben maguk keressék meg. Steve McQueen-t dicséret illeti, mert igazán szépen adagolta az arányokat, a film a rengeteg szex ellenére sem válik olcsó pornóvá, sőt, még a meztelenség sem érződik öncélúnak egy pillanatig se. Carey Mulligan csodálatos színésznő, és gyönyörű a hangja is, őszintén csodálkozom, hogy Hollywood eddig még nem fedezte fel magának, és nem csinált gigasztárt belőle, bár valahol örülök is, mert úgy érzem, hogy túl jó ő oda. Fassbender pedig... Róla nincs mit mondani. Egyszerűen tökéletes. Van valami jeges távolságtartás a tekintetében, a vonásaiban, nem is nagyon tudok nála alkalmasabbat elképzelni ebben a szerepben. Emellé még tehetséges is, ugyanolyan hitelesen és természetesen sír, ahogy nevet.

A fényképezés szerintem csodálatos, a mások által annyit kritizált teátrálisság és kontrasztosság nekem nagyon tetszik. A nagy nyitott terek illetve a hatalmas üvegfelületek alkalmazása, hogy ezzel is az elérhető/esetleg elérhetetlen végtelent juttassák a néző eszébe, szintén működik. Sean Bobbitt tud valamit. Ahogy Abi Morgan is, aki segített McQueen-nek megírni a forgatókönyvet. Több helyen olvastam, hogy a folyamatos fokozás egy függőségről szóló filmben tipikus klisé, nem értek vele egyet. A függőség a fokozásról szól. Egy ideig elég a szokásos adag, aztán emelni kell a dózist. Ez nem elcsépelt filmes elem, ez a szomorú valóság, amit (ha függőségről forgatunk filmet) meg kell mutatni.

A Shame fájdalmas film, az emberben itt is üresség marad, és csak napokkal később jön a kérdések özöne, de van pár olyan jelenete, amikért érdemes akár többször is rászánni az időt, és újra betenni a lejátszóba.

9.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése