RSS
Welcome to my blog, hope you enjoy reading :)

2010. február 14., vasárnap

Dorian Gray

Dorian Gray 2009-es feldolgozása meglepően jól sikerült. Kicsit elrontották a végét, mert olyan mintha folytatást sugallna, márpedig ez egy olyan történet, aminek nincs, és nem is lehet, de azért a rendezés, a fényképezés, és a szereplők rendben voltak. Feltűnt Harry Potter nagynénje is, és bizony mindenki kegyetlenül meg lett szexuálva korra, nemre és faji hovatartozásra való tekintet nélkül. Ez is stimmelt.

A történetről mondjak valamit? Aki nem olvasta szégyellje el magát, és emelje le a polcról otthon, vagy hozza ki könyvtárból. Aki meg olvasta, tekintse meg a filmet. Lord Henry Wotton kezei alatt (akit Colin Firth alakít, nem is rosszul) olyan szörnyeteg formálódik, akihez képest az ész nélkül öldöklő Patrick Bateman is csak kisiparos. Van itt románc, csodák csodája 2× is megérinti Doriant a szerelem, de csak 1× túl gyáva felismerni. Van itt gyilok, egyeseket Dorian tesz el láb alól, másokat a metró, megint másokat az idő vasfoga rág hamuvá. Van szex. Dorian szinte kivétel nélkül megdug mindenkit, aki csak elé kerül, és még csak meg se bánja. Hiába na, az AIDS előtt vagyunk. "szopiszopi 5 dollár"*

Dialógusokban nem bővelkedik a film, jellemfejlődés nincs benne, inkább csak jellemromlás. És a vége baromság volt. Az a kép nem élhet, hiszen az a kép már nem létezik. Ahogy Dorian sem. Ettől függetlenül nem fércmunka, hanem igazán komolyan átgondolt rendezés ez, korrekt forgatókönyvvel, és remek színészekkel. A film végén Dorian is megtalálja a feloldozást, és ki más menthet meg egy romlott férfit önmagától, ha nem egy tiszta nő, akiért érdemes meghalni?

8.5/10

*A véleményem nagyrészt az Eszterrel történt beszélgetés következtében illetőleg során formálódott, így a lopott gondolatokat ezúton is köszönöm neki. Főleg ezt a remek idézetet. Ezen kívül ő hozta fel az Amerikai pszichót, bár nem értettünk egyet abban, ki is a hülyébb, Dorian vagy Patrick, és ő reménykedett főként abban, hogy nem lesz folytatás.

1 megjegyzés:

Karfiol írta...

Nem is azon vitatkoztunk, h ki a hülyébb. Én csak aszontam, hogy sztem egyformák, csak Patricknál nem ismerjük az őrülethez vezető utat, itten meg igen. Az idézetet meg szívesen, máskor is. :) Subidubi, rókaprém, más is buzi nem csak Gray...:D

Megjegyzés küldése