RSS
Welcome to my blog, hope you enjoy reading :)

2010. március 28., vasárnap

Alice in Wonderland

Ami ugye Underland. Az első csalódásom, ami Tim Burton nevéhez köthető. Alapvetően nem rossz film, ha egy gipszjakab hozta volna tető alá, most itt ujjonganék, hogy mekkora volt. De Burtontől többet vártam. A történet harmatos, a karakterek félig döglöttek, ez pedig a Halott menyasszony élő csontvázai után meglepő és kiábrándító. A nyúl idióta, Johnny Depp átlagos számomra, elveszett a smink alatt, vagy nem is tudom mi történt vele. Alice jellemfejlődése valahol elveszik a látvány mögött, a tanulság nehezen jön át, vagy inkább egyáltalán nem.

Alice fonnyadt, a Fehér Királynőt alakítő Anne Hathaway triplára rúzsozott amúgy is dupla szája irritáló, a harc a jobb világért unalmas. A történet elején Alice-t nőül kérő fickó persze kacagtató külsővel bír, tulajdonképpen ő minden leány rémálma, egy förtelmes ínyvillantó piperkőc, aki elől bárki Odaországba menekülne, és harcolna bármivel. De ez elég kevés ahhoz, hogy elvigye a filmet a hátán.

A film végén persze olyan direkten, és annyira szájbarágósan kapjuk meg az üzenetét, hogy szinte sírni támad kedvem, hova is süllyedt Tim Burton a mesék világában. Milyen mélyre. Állj ki magadért. Harcolj. Nőj fel. Légy kemény.

Majdnem minden ugyanolyan, mint Lewis Carrol története idején, a rózsákat ugyan nem festik, csak egy emlékben, de a Kalapos még mindig őrült, a teázások még mindig ugyanúgy zajlanak, igaz már törött teáskészlettel, és sütemény, néha tea nélkül, de valahova nekik is menekülni kell a Vörös Királynő által felépített kiábrándító valóság elől. Nekik csak az emlékek vannak, amíg Alice-nek ott a gyermekkor. Minden más mégis. Kicsit sötétebb, kicsit karikásabbak a szemek, és kicsit bizarrabb a Kalapos gyengéd közeledése Alice felé. A lány persze nem marad odalent, de nem lel társra idefent sem. A karrierje rendeződni látszik, anyagi stabilitást ígér neki a munka, de ez rossz üzenet.

Mia Wasikowska kicsit Jeanne D'Arc, kicsit Xena, kicsit középkori lovag... És kicsit sem Alice. Nem tudom eldönteni, hogy ez a film most fricska-e a dizninek, vagy inkább a megújulás irányába mutató tábla... Disney filmnek a történet sötét, ijesztő, Tim Burton filmnek harmatos. Nem látom benne Lewis Carroll drogos vízióit, és nem látom benne Burton saját világát sem. A keretes szerkezet sem sokat javít a dolgokon, pedig abban lehetnének még nagy lehetőségek.

Nagyon gyenge hetes, de azért

7/10

De csak azért mert lehetett volna rosszabb is.

3 megjegyzés:

cyborgwings írta...

kétszer töltöttem le a filmet és nemrég töröltem másodszor is a gépről. nem merem megnézni. amúgy is a 3d érdekelne inkább. a sztorit rühellem, agyfaszt kapok a "drogos látomásoktól", és hiába imádom a végletekig deppet és majdnem ugyanannyira burtont, valahogy a történet számomra gyomorforgatóan taszító volta elriaszt a próbálkozástól is.
imádom a pontozásaidat. nagyon gyenge hétpertíz. :D

Orange Green írta...

úgy értem h nagyon gyenge hetes... nem a film nagyon gyenge :)))

cyborgwings írta...

á, baszki! olyan vicces volt! *biggy* (valaki föltalálhatná már az ajakbiggyesztős szmájlit.)

Megjegyzés küldése