RSS
Welcome to my blog, hope you enjoy reading :)

2010. március 30., kedd

Mysterious Skin

1981 nyara a kansasi Hutchinson nevű kisvárosban. Brian Lackey nyolcéves kisfiú (Brady Corbet) visszanyeri az eszméletét házuk alagsorában. Vérzik az orra és képtelen felidézni a megelőző öt óra történéseit azután, hogy az eső elkezdett esni a csapata mérkőzésén. Ugyanezen a nyáron a csapat sztárjátékosát, az ugyancsak nyolcéves Neil McCormickot (Joseph Gordon-Levitt) edzője (Bill Sage) elcsábítja. Ahogy a két fiú tinédzserré serdül, életüket változatlanul ennek az időszaknak az élményei kísértik. Brian még mindig azt próbálja kideríteni, hogy mi történt a hiányzó órák alatt, idegenek által elkövetett állítólagos emberrablások kutatójává válik és megszállottan igyekszik rögzíteni álmait. Neil keresett prostituált lesz, majd New Yorkba megy - akárcsak Brian, akit kérdései Neil ajtajához vezetnek.

Munkáival, mint a The Living End és a The Doom Generation, Gregg Araki bebizonyította, hogy nem riad vissza a problémák ábrázolásától. Scott Heim regényének adaptálásával legigényesebb, legprovokatívabb és eddigi legnagyszerűbb filmjét készítette el. - Michael Hayden

A film is korrektül összerakott, de a tökéletes megértéshez érdemes elolvasni a könyvet. A könyvhöz szerettem volna linket adni, de természetesen most nem találom online sehol, úgyhogy ha valakit érdekel, magának kell megkeresnie :$ Scott Heim nagyon érzékenyen és nagyon részletesen írja le a két fiú családi hátterét, körülményeiket, és sikerül úgy alakítani a történetet, hogy a közös pontok hiányát is hasonlóságként élje meg az olvasó. Az egyik fiú élete szinte tükre a másikénak. Neil a kezdetektől egy egyedülálló anya szerető ölelésében, bár zömmel annak hiányában él, Briant pedig hamarosan elhagyja az apja. Ő ugyan nem marad kettesben az édesanyjával, mert nagyon közel áll nővéréhez is, de nagyjából akkor veszíti el nővérét, amikor Neil legjobb barátja, egy lány is elhagyja a várost. A New York-i munka és az egyetem választja el a két lányt a két fiútól, akik végül ebben a zűrzavarban a maguk módján egymásra találnak.

Bár a rendező meleg, szerintem mégsem melegfilm. Inkább az útkeresés filmje. Nincs benne feloldozás, nincs benne semmi, ami könnyítene a néző zaklatottságán. A 22. perctől, az öreg fickótól egészen a film végéig sokkolva voltam, kiborító volt, és annak ellenére gusztustalan, hogy alapvetően azzal, hogy 2 férfi csinál valamit egymással, nem lenne bajom. De a test ilyen kiárusítása, és ennek ilyen nyílt és direkt ábrázolása gyomorforgató. A lepukkant prolik istenhez hasonlítása, a felelőtlen szexuális élet, az edző, aki megrontja a kisfiút... Félelmetes.

A szereplőkről csak szuperlatívuszokban beszélhetek, főleg a két fiúról, tökéletesen hozzák a karaktert. De Michelle Trachtenberg is erőn felül teljesít. Hamarosan tényleg színésznővé válik ez a lány. Az Eurotripben is olyat mutatott, amit a Buffy Dawn-ja után nem vártam volna tőle, de ebben a komolyabb szerepben csillogott csak igazán.

Nem sok kedve van az embernek vajaskekszet ropogtatni a film közben. A fényképezés, és a különleges vágások csak tovább erősítik a képek hatását. Megrázó, fájdalmas, felkavaró. Majdnem elérte a 10 pontot, egyetlen ok miatt lett csak 9. Az UFOk vontak le teljes 1 pontot.

http://thoughtsonstuff.blogspot.com/2005/11/mysterious-skin.html

9/10

4 megjegyzés:

Karfiol írta...

Brian nem megy New Yorkba...

Orange Green írta...

tudom, a port.hu-ról származik az eleje szó szerint, de nem akartam belejavítani. ill lehet, hogy a filmdroidról... mindegy, a lényeg hogy az első bek. az szó szerint van valahonnan. és nem akartam átírni. mert akkor az egészet át kellett volna.

Karfiol írta...

Nem értem, miért kellett volna átjavítani az egészet, ha kiveszel egy tévedést, de lényegtelen.:)

Orange Green írta...

mert az egész instant leírás egy szar sztem, de nem akartam belemenni abba, hogy miről szól a film, mi a tartalma, mert akkor lelövöm a poénját. spoilermentes akartam maradni, amire alapvetően képtelen vagyok, ha magamtól kezdek írni egy történetről.

Megjegyzés küldése