RSS
Welcome to my blog, hope you enjoy reading :)

2010. január 30., szombat

The Happening 2008

M. Night Shyamalan romlásának története is lehetne a film alcíme. A Hatodik érzék, a Jelek és a Falu után persze várható lett volna, hogy a csúcsról csak lefelé van út, de azt nem gondoltam, hogy ilyen mélységbe sikerül kerülnünk.

A lány a vízben is katasztrofális volt, és inkább tűnt egy kezdő rendező első filmjének, mint kiforrott alkotásnak, de ez Az esemény... Ez a gödör alja. Legalábbis remélem ennél már nem ásunk lejjebb, mert akkor nyugodtan szögre is akaszthatja a forgatókönyveit.

A rendezés pocsék, a színészi játék hiteltelen, egyáltalán Marky Mark mint biológiatanár? Jézusom... Nem az a karakter, akinek tudományos gondolatokat adnék a szájába. A The happening iskolapéldája annak, hogyan kell és hogyan lehet egy alapvetően jó ötletet úgy megírni és úgy rendezni, hogy egy nagy kupac semmi jöjjön ki belőle. A színészeket nem vezeti senki, Zooey Deschanel úgy bámul a kamerába, mint egy 3 éves kislány az óvodai előadáson, John Leguizamo meg nemes egyszerűséggel úgy viselkedik, mint aki debil. A misztikum elvész valahol az ötlettelenségben, és a bűnrossz dialógusok mellé még a szél lefutásának képességét is a képünkbe próbálja tolni a szebb napokat látott rendező.

Amatőr szagú és ízű ez az egész, ez persze még élvezhetőbbé is tenné a dolgokat, ha nem egy vérprofi ember követte volna el. Így inkább kellemetlen, és szégyellnivaló, mint bájosan esetlen. A sütis gondolatok elhangzásakor gyilkolni támadt kedvem, a köhögés elleni szirupos poénnál a hajam téptem, elmosolyodnom csak egyetlen egyszer sikerült, amikor Mark Wahlberg percekig beszélt egy művirághoz, csak hogy az megkímélje az életüket.

A szerelmes ömlengés még a korábbiaknál is távolabb áll mindkét főhőstől... Egyszerűen nem áll jól nekik a számukra írt szerep, nem illik a szájukba egyetlen mondatuk se. Pedig mindketten bizonyítottak már. Zooey pl a Yes-manben, vagy az 500 days of summerben, Mark pedig... Hát talán ezt nem kell sorolnom.

A kiindulópont rendben, az alapgondolat rendben, Einstein rendben... Ha eltűnnek a méhek, négy éven belül elpusztul a világ. Idáig minden stimmel. A romlás innentől következik. A növények amint ideggázt termelnek, ezzel öngyilkosságra ösztökélve az emberiséget? Nehezen emészthető, de legyen. De az, hogy valami, ami a levegőben terjed, X koordinátán gyilkol, 2 méterrel arrébb pedig nem... Na azt már nem veszi be a gyomrom. Ennek is lehetett volna elméleti alapot adni, hogy bizonyos emberekben bekapcsol valamit, másokban nem... Shyamalan nem tette meg, inkább tovább fokozta a kreténséget Alma pozitív terhességi tesztjével, és egy olyan semmitmondó értelmetlen jelentéktelen befejezéssel, amilyet még az életben nem láttam tőle.

Ezúton is szeretnék gratulálni neki, valamint javasolnám, hogy ha eddig nem tette nyaljon egy kis LSD-t, vagy ha eddig sokat nyalt, tegye le, és gondolkozzon el magán. Lehet környezettudatos-misztikus filmet csinálni, támogatom, de nem így kell, ahogy ő tette. Amíg a Muzsika hangjaiban látványosabb és megragadóbb a Von Trepp család vonulása a hegyen, és közelebb viszi a nézőket a természethez, mint a The Happening, addig jogosan jár az Arany Málna.

4/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése