RSS
Welcome to my blog, hope you enjoy reading :)

2010. július 22., csütörtök

XXY

Adott egy rendellenesség, amiről nem igazán mernek beszélni, adott egy kisváros, ahol egy család biztonságot, menedéket remél, és adott egy kamasz, aki a szokásos önkeresése mellett azzal kénytelen megbirkózni, hogy bizony se nem fiú, se nem lány. Egyszerűen mindkettő.

Alex egy 15 éves kamasz, akinek súlyos titkolnivalója van a világ előtt. Születése után egyből úgy döntöttek a szülei, hogy elhagyják Buenos Aires-t és egy elhagyatott település közelébe költöznek az uruguay-i tengerparton. A család nyugodt élete fordulóponthoz érkezik, amikor Buenos Aires-i barátaik és az ő 16 éves fiuk, Álvaro meglátogatja őket. Álvaro apja plasztikai sebész, akit tulajdonképpen Alex apja hívott meg, és mint orvosnak, számít a véleményére. A két kamasz között kialakuló furcsa kapcsolat mindkettőjük szüleit arra készteti, hogy szembenézzenek a legtitkoltabb félelmeikkel. Mindeközben a faluban megindul a pletyka és ahogy az kis közösségekben lenni szokott, Alexet torzszülöttnek kiáltják ki és folyamatosan zaklatják.

De a történet még ennél is bonyolultabb. Súlyos és fájdalmas kérdéseket boncolgat, de semmire nem ad választ. Alex Alexanderként akar tovább élni, vagy Alexaként? Ha Alvaro vonzódik hozzá, és szexuális kapcsolatot kezd vele, aminek során Alex a férfi, akkor ki homoszexuális? Alvaro? Alex? Mindketten? Egyikük sem? Melyik szülő a "rosszabb"? Az Alex-et a világvégén elrejteni akaró anya? Vagy az Alvaro-t tehetségtelennek és haszontalannak gondoló apa?

Mi megrázóbb? Látni, ahogy zaklatnak egy fiatal lányt (nekem Alex lány volt), vagy az a beszélgetés, ami Alvaro és az apja között zajlik, és amiben az apa kijelenti, hogy szerinte a fiából később sem lesz semmi? Semmi, ami hasonlítana rá. (Véleményem szerint jobb nem is történhetne Alvaróval, mint hogy különbözik az apjától.)

Sokan a boys don't cry c. filmhez hasonlítják, pedig igazából semmiben se hasonlítanak, leszámítva talán a meg nem értettséget és a durvaságokat. A Boys don't cry egy lányról szól, aki fiúnak érzi magát, és fiúként szeretne élni. Ez a film egy emberről szól, aki lehetne bármelyik. Mindene megvan hozzá. Pont ez teszi sokkal tragikusabbá. Tina Brandon már tudja ki is ő, amikor Brandon Teena-ként "születik újjá". Alex-nek viszont fogalma sincs. Megkedvel egy fiút, nézegeti a saját testét a tükörben, a melleit, az arcát, majd az Alvaró-val történt szenvedélyes csókolózás hatására nem bír tovább magával, és szexre vágyik. Szexet azonban csak férfiként kaphat. Domináns férfiként.

Kiemelkedő színészi játék jellemzi a filmet. Ines Efronról ember legyen a talpán, aki elsőre eldönti, fiú-e vagy lány, ha ruhában látja. Kép1 Kép2 Csak, hogy a sokoldalúsága egyértelműbben kitűnjön, ezen a képen szintén Ines Efron látható Kép3 Az Alex apját játszó színész is zseniális volt, Ricardo Darín elismert színész Argentínában. Korábban már a Kamcsatka c. filmben is volt szerencsém látni, de nem akkor valahogy elsikkadtam felette. Most Eszteremnek hála megnéztem a nevéhez tartozó filmográfiát imdb-n, és több filmet is találtam, ami felkerült a must have listára.

A fényképezés csodálatos, le se tudtam venni a szemem a borongós színekről, és a hideg pasztell reménytelenségről, ami sugárzott minden kockáról. Ennek ellenére valami hiányzott... Talán a feloldás, talán az, hogy a többi szálat is kellő alapossággal bontsák ki... Emiatt a hiány miatt

7.5/10

2 megjegyzés:

Sisterhood írta...

Köszi a tippet, maradandó élmény volt a film.

Orange Green írta...

igyekszem. már ha tényleg :)

Megjegyzés küldése