RSS
Welcome to my blog, hope you enjoy reading :)

2013. április 3., szerda

Kemény dió - Jawbreaker 1999

A Reagan középiskola három legnépszerűbb tanulója, Courtney, Marcie és Julie elhatározzák, hogy megviccelik Lizt születésnapja alkalmából. Eljátsszák, hogy elrabolják, és jól ráijesztenek Lizre. Megkötözik a lányt, bekötik a száját és bedobják egy kocsi csomagtartójába. A tréfa azonban tragikusan sül el: Liz megfullad. A három emberrabló közül csupán a hidegfejű Courtney nem esik kétségbe: rábeszéli társait, hogy rejtsék el a hullát és felejtsék el az egészet. Amikor azonban egy negyedik társuk tudomást szerez a lányok tettéről, újra fordul a kocka.

Rose McGowan a temérdek plasztika előtt, irreálisan nagy és kidolgozatlan popsival. Julie Benz hamvasan, fiatalon, gyönyörűen mint a Buffy első évadában. Rebecca Gayheart-nak jót tett a film óta eltelt idő, bár csinos fiatalon sem volt, de most, jó pár évvel később karakteresebb és vonzóbb. Judy Greer kikupálva is kopott, semmilyen, emellett különösebben nem is tehetséges, nem véletlenül maradt a TV-filmek/sorozatok szintjén. Rose magához képest alulteljesít, hiteltelen a főgonosz szerepében, a béna játéka teljesen kivégzi a már egyébként is majdnem döglött filmet. Az, hogy a gyilkos trió tagjai még messziről sötétben sem tűnnek 17 éveseknek, már megszokott a hasonló filmekben. Hogy a karakterek egyben önmaguk paródiái, az lehetne akár szándékos is, de a drámai elemek és a jó útra térő szereplők miatt mégse tűnik tudatosnak ez az ábrázolás.

Az élénk színek, és az alapvetően szemet kínzó vágások a korai Tarantino olcsó, kínai piacos másolatának tűnnek, a filmzene klisés, tanulság nincs. Hogy ezek a nők lennének az iskola legnépszerűbbjei? Tragikus. Hogy a rendőrség (még ha az egész szürreális álomnak is tűnik, nem filmnek) ilyen könnyen megvezethető? Szánalmas. Hogy valóban léteznek ilyen klikkek, és a mai napig keserítik egyes "alul levők" életét? Ijesztő.

De maga a film rémesen rossz, Darren Stein mellélőtt ezzel se a nem komédia, se nem dráma, se hús se hal alkotással. A romantikus szál esetleges, Amy Heckerling utánzása pedig hamvába holt ötlet.

Igazi trashmovie, amit szívem szerint csak trash-skálán értékelnék, mégis megpróbálok valahol 0 és 10 között mondani egy számot, ami kifejezi, mennyire elborzadtam, mikor újranéztem. A szinkron pedig (nem tudok rá szebb kifejezést) telibefossa ezt a szarkupacot. Zach -Zák Dane- Dán, csak hogy pár szépséget soroljak. Frenetikus.

1.5/10 (kizárólag a rossz megbűnhődése miatt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése